På Haugesunds tak

Fredag ettermiddag parkerer jeg bilen ved foten av Haugesunds høyeste fjell. Klauv ruver knappe 246 meter over havet, og byr på en fantastisk utsikt. Jeg har ikke mer enn stanset motoren, før et hyggelig par rygger opp ved siden av meg. De skal på dagstur i finværet. Selv har jeg telt med i sekken, og skal tilbringe natta.

DSC02665.jpg
Motiverende utsikt på vei oppover.

Det blir en flott tur oppover det bratte terrenget. Utsikten blir mer spektakulær for hver høydemeter. Et par kuldegrader og en kraftig vind fra sørøst gjør at jeg tidlig kjenner på viktigheten av å finne riktig teltplass. Etter en dagstur med Morten dagen i forveien har jeg i utgangspunktet sett for meg et platå med 270 graders utsikt, men dette blir uaktuelt slik været har utviklet seg over natta. Jeg går forbi toppen, og finner meg en flate.

DSC02669.jpg
Stort bedre utsikt får man ikke.

Fordi bakken er frossen, lar det seg ikke gjøre å bruke teltplugger på de bare områdene. Skaresnø blir derfor et ypperlig underlag. Teltet jeg bruker er i utgangspunktet et sommertelt, og pluggene er smale, så det er med noe usikkerhet at jeg rigger til. Likevel er det enkelt å finne roen så snart alt er på plass.

DSC02679.jpg
Rødglødende solnedgang.

Det er fantastisk å sitte slik, og se sola forsvinne vest i havet. Men det blir fort kaldt, og soveposen er med ett den eneste fornuftige plassen å oppholde seg.

DSC02684
Heldigvis har jeg «vindu» i teltet.

Så snart sola har takket for seg, setter jeg vann på kok. Gjør det svært enkelt med tanke på mat, og har med pulled pork fra Real Turmat i sekken. Har ikke brukt denne typen mat på ei stund, da det er blitt så dyrt, og fordi man finner gode alternativer i suppeblandinger og gryteretter fra blant andre Toro. Men på denne turen, hvor jeg har begrenset med plass både i sekk og telt, funker det greit med Real.

DSC02695.jpg
Mat må man ha!

Utover kvelden blåser det opp, og vinden dreier stadig mer på øst. Det gjør at tomta mi blir nokså utsatt, og det rister tidvis så heftig i teltet, at jeg begynner å tvile på om det vil holde. I 22-tiden slukker jeg radioen, snurper igjen soveposen og håper på det beste.

DSC02703.jpg
Mørkt og stjerneklart i «fjellheimen». 

Utrolig nok holder alle pluggene seg i bakken, og teltet imponerer. Et av verdens letteste telt – 990 gram med stang og plugger – står imot det heftige vinterværet. Noen kvalitetssøvn blir det ikke. Skulle nok hatt øreplugger med i sekken. Det viktigste er uansett å holde varmen, og det klarer jeg med en god sovepose, og varmelapper på føttene. Det er en fantastisk morgen jeg våkner til i 06-tiden.

DSC02712.jpg
God morgen, Haugesund!

Etter å ha pakket sammen, får jeg en ekte sjarmøretappe ned mot bilen. Sola varmer godt fra øst, og jeg stresser ikke. Hører fuglekvitter så snart jeg når skogen. Er våren omsider på vei? Det er lov å håpe …

One thought on “På Haugesunds tak

  1. Hei Marius,ja du e ein ekta viking.hadde aircnd.på 18 gr. i natt,fin sove temperatur.har faktk logge ute i kuldegrader eg og.å en hytteveranda,med god dyne over meg,men minus, 8 grader var, som en ny person på morgenen ,ha e t fortsatt interesant,liv,med masse utflykter,og fisketurer.pass deg for hoggorm.hadde besøk av en klapperslange type i huset her en dag på ca,1,5 m.ville prøve å ta den ut sjøl,så som eg har sett på tv.men naboenkom og sa nei,hun hadde ringt etter eksperter,va hima ogleina, så då så.dei tok han med og skulle slippe den ut i et skogområde.noen mil fra oss…har du tenkt på og ta med deg ei varm jenta,på dine kjølige turer.må jog vara tøffe som deg(kansje ei,veajenta.ok.,ha ein flott dag,sommerlig hilsen fra Leif Østhus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s