Med nytt telt i Etnefjellene

Jeg har gledet meg sånn. Torsdag kom mitt nye Hilleberg Soulo i posten, og lørdag ettermiddag labber jeg av gårde fra parkeringsplassen ved enden av Rusvegen i Etne. Været er perfekt for en times gange i fjellet. Ikke mer enn 16 grader, og med en jevn bris fra nord med herlig, kjølende effekt.

Det er tørt i fjellet etter lang tids fravær av nedbør. Jeg stopper og tar et bilde av det som i september i fjor var et fossefall. Nå er det såvidt det sildrer.

DSC03179.jpg
Tørt.

Jeg har heldigvis rikelig med vann i sekken. Kan unne meg det på såpass korte turer. Jeg tar meg god tid oppover den bratte fjellsiden. Plukker litt blåbær her, og knipser litt bilder der. De 16 gradene er varme nok under slik stigning.

DSC03178.jpg
En håndfull antioksidanter.

Det er godt å komme opp i høyden. Her finnes noe mer vann i en og annen kulp. Det frister med et bad, men klokka begynner å nærme seg fem, så jeg prioriterer å komme meg fram til leirplassen før det blir sent.

DSC03181.jpg
En fristende «lagune».

Ute på en egg i sørenden av vannet finner jeg meg en ypperlig flekk til å slå opp teltet. Da Frank, Bjarne og jeg var her i fjor, var det Frank sitt telt som sto her. Nå er jeg alene, og kan rigge meg til nøyaktig hvor jeg ønsker.

Riggingen går lekende lett. Soulo-en er laget for harde værforhold, og teltduken bygges ikke i høyden før alt annet er klart. Dette for å unngå at teltet forsvinner med vinden.

DSC03185.jpg
Midtveis i prosessen.

En av utfordringene med å sette opp telt, er å få teltduken stram nok. Dette er viktig for å unngå at ytter- og innerduk rører hverandre, noe som kan føre til vanninntrengning. Å stramme opp Soulo-en er ikke store utfordringen.

Teltkonstruksjon og bardunering sørger for at teltet står fjellstøtt. Det er lett å skjønne at modellen, til tross for sin noe beskjedne størrelse, har vært med på vinterturer over Grønland og i snøstorm på Mount Rainier. Svenskene kan sine saker.

DSC03189.jpg
Et hjem for natta.

Etter å ha inntatt et par ostepølser i brød med potetsalat i bunn, åpner jeg ei flaske rødvin som har fått plass i sekken. På «polet» finnes et knippe merker som kommer i flasker på 375 milliliter, noe som er ypperlig for soloturer. Med rødvinsglass i tre føler jeg meg riktig så hjemmehørende i fjellet.

DSC03200.jpg
Luksus i fjellheimen.

Slik blir jeg sittende og bare nyte tilværelsen med godt selskap fra NRK P1. Mot slutten av kvelden karrer jeg meg opp på en fjelltopp i nærheten, for å få mobildekning nok til å ringe hjem og si «god natt». Den vesle utflukten byr på nydelig utsikt vestover.

DSC03214.jpg
Magisk!

Jeg sover godt i min nye friluftsbolig. Har større plass enn i mitt forrige telt, og dessuten betraktelig bedre ventilasjon. Jeg våkner først i 06-tiden. Naturen kaller. Jeg har ikke mer enn lagt meg nedpå igjen før jeg sovner. Neste gang jeg sjekker klokka er den halv åtte.

DSC03246.jpg
Morgenstund har gull i mund.

For en fantastisk morgenstund. Jeg blir liggende slik og drikke kaffe og høre på radio. Fisken vaker, og jeg ser den ene døgnflua etter den andre ende sine dager i overflaten. Sluk har ørreten imidlertid ikke lyst på, så det blir polarbrød med makrell i tomat til frokost. Slett ikke vondt, det heller.

DSC03248.jpg
Sunt og godt!

I 11-tiden begynner jeg å pakke ned. Sola varmer fra sørøst, og vannet ligger som et speil.

DSC03240.jpg
Et sted å lengte tilbake til.

Det blir en avslappende etappe tilbake til bilen. Underveis møter jeg en familie som bader og koser seg. Også de kan fortelle om dårlig fiskebett. En av mennene skylder på nordavinden. Jeg nikker bekreftende. Noe må man da skylde på.

Min første natt i nytt telt har gitt så gode opplevelser at jeg knapt kan vente til fortsettelsen. Heldigvis er det bare noen dager til jeg drar til fjells igjen. Da blir det Telemark. Enn så lenge får jeg bare nyte minnene fra vakre Etnefjellene.

Hjertelig takk for følget!

2 thoughts on “Med nytt telt i Etnefjellene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s