Et annerledes friluftsliv

Det finnes neppe særlig strenge regler for hva som kan defineres som friluftsliv eller ikke, men den siste tida har jeg tidvis kjent på en rar følelse.

Har jeg glemt ut hele friluftslivet? Jeg har tross alt ikke våknet i telt på høyfjellet på lange tider.

Samtidig har jeg knapt vært så mye utendørs som jeg har de siste ukene. Så, hva er det egentlig jeg har holdt på med? Vel, bildet over røper kanskje litt.

Det er elvefisket som har tatt meg. Det krystallklare vannet i Etnes grønne daler kaller til stadighet, og jeg – svake meg – kommer løpende. Det vil si, jeg kommer kjørende. Fra Haugesund, i en liten Peugeot med vadere og tohånds fluestang i bagasjerommet.

IMG_1758.JPG
En flott sjøørret på et par kilo. Foto: Halfdan Rydland

Jeg skriver elvefiske, og ikke laksefiske, fordi det finnes en annen art i elva som sparker vel så godt fra seg når den tar flua. Ørreten, i dette tilfellet sjøørreten, er en verdig motstander som attpåtil er fredet her inne. Dermed slippes den bestandig ut igjen på mest mulig skånsomt vis.

Jeg er blitt helt hekta på dette. Å stå med sildrende fjellvann til over knærne mens jeg ser fluesnøret forsvinne i en bue i den strie strømmen. For plutselig hogger det. Enten det er laksen på hovedbildet (3,3 kilo), eller sjøørreten like over her (et par kilo), blir jeg like skjelven hver gang.

For ikke å snakke om det sosiale. Elvefisket handler minst like mye om folka. Enten jeg leier en fiskesone i ei elv sammen med kompiser, eller jeg fisker meg nedover Sørelva i Etne, hvor jeg nesten alltid treffer kjentfolk.

IMG_1774.JPG
Kollega og fiskekompis Eivind med ei flott svidde i Nordelva i Etne.

Ja, det er godt, dette elvefisket. Og så er vi da utendørs, dag og natt. Krever ikke stort mer enn en gapahuk eller ei hengekøye for å få noen timer på øyet, før det grytidlige morgenfisket er i gang. Vi er enkle sjeler, vi elvefiskere.

Det blir mer av denne typen fiske de neste ukene. Både i Etne og Suldal. Men allerede torsdag bærer det til fjells med telt, stormkjøkken og ei lita fluestang. Jeg lover å blogge litt om det også.

Takk for følget, gode leser!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s